2012. október 24., szerda

Szőlődzsem

Számomra újdonságként hatott a szőlődzsem, melyet most készítettünk először.
A receptet kaptuk, azt írom most le. Nekem kicsit édes, mivel a szőlőnk is nagyon érett, és édes volt. De nagyon finom!

5 kg lebogyózott szőlőt (típus nincs:-)) megmosunk. Sűrű gézanyagon átnyomkodjuk, úgy, hogy csak a sűrű szirup maradjon. Ezt megmérjük, hány kiló lett. Föltesszük forrni, a habot leszedjük. Közben kilónként 30-40 dkg cukrot teszünk hozzá literenként, majd forraljuk, míg sűrű szirup lesz belőle.
Csepp próbával győződjünk meg az állagáról, ha megalszik, készen van. Ha nehezen alszik meg, tehetünk hozzá zselésítőt is. A kész dzsemet kicsi üvegekbe töltjük, letakarva hagyjuk míg megkeményedik, kihűl. A tetejére tegyünk szalicilt. Szorosan zárjuk le. Frissen fogyasztva is finom!

Szóval eddig a recept.

Nekem nagyon ízlik, kekszhez, sütikhez frissen eszegetjük, de hamar el fog fogyni!




 
 
 
 
 
 
Ha ízlik a vidéki élet kövess a Facebookon is!
 

Nincsenek megjegyzések: