2012. augusztus 13., hétfő

Csángó Fesztivál és bajuszmelengetés

Már megint nem bírtunk a fenekünkön ülni, és múlt péntek délután felkerekedtünk a közeli Jászberénybe! A csángófesztivált látogattuk meg, és mindenkinek szívből ajánlom!

A város szívében lezárták a forgalmas utakat; kirakodók, sátrak, és színpadok között múlattuk a drága időt! Ekkora kirakodó vásárt már régen láttam! Egyetlen szépséghibája, hogy ide beengedték a műanyag vackokat, ami tényleg a legalja kategória, úgy mint kvarcóra, és egyebek. Ezek valahogy nem illettek a képbe. De szerencsére elenyésző volt, a rengeteg eredeti kézműves termék mellett: kerámiák, szőttesek, csuhé tárgyak, kézműves sütik, határontúli fazekasok sorakoztak, hosszú tömött sorokban. Itt is kapni langallót, csak itt jászlepénynek hívják, és jóval kevesebb a feltét rajta:-(( Spórolós lepény!)A nevek egyébként nagyon fantáziadúsak, például bajuszmelengető....
A program is vegyes, természetesen inkább nemzetközi hagyományőrzésről beszélhetünk, mivel mexikótól-romániáig voltak felépők. Mi egy mexikói csapatot kaptunk el, de ez "csak "amolyan térzene volt, mackónadrágban és egyenpólóban nyomták a Capitant...Gondolom nem ez a hagyományőrző ruházatuk:-)
A színpadon viszont néptáncosok váltották egymást, amit jó lett volna nézni, de a hintázás fontosabb volt, így csak füleltem bőszen!
Egyébként a város nagyon sokat fejlődött -szerintem-mivel a folyó mellett is kis sétány építettek, a mozi környéke is járható, és egyéb parkosítás is tetten érhető! Szerintem élhető szép kis jász város lett Berényből mára!

A fesztivál egyébként neves zenekarokkal is büszkélkedhet, mint Csík Zenekar, Racka Jam, és egyebek, tehát tényleg érdemes rászánni egy napot, aki közelebb él, mint mi, egy délutánt! És vásárfiát is vihetünk haza! Jaj, de jó!!



Erdélyi botratekert, vagyis kürtőskalács, kiváló tálalásban!


Ebben a teknőben az ízek sorakoztak!

Ezek a pöttyösbögrék a kedvenceim voltak (lehet hogy művészeti értéke alacsony, de nagyon aranyosak szerintem:-)


 Ezek a függő tökházikók is kedvesek!




Rengeteg fatárgy volt...


Ez az igazi piaci hangulatot képviselte, ahogy azt kell...


Cukormentes "édességek". Nem kóstoltam, mert azt gyanítom jobban néz ki, mint az íze...szerintem az reform, bár legközelebb nem hagyom ki!



Eldugott csodásan felújított házikó, a sűrű fásban.


A mexikói banda éppen táncra buzdítja a jó magyar legényeket:-)

Az új sétány, igazán hangulatos lesz, ha elkészül...



Szintén egy városi pillanatkép, a rendben tartott parkok egyikéből...



Végül, Éliás és Tóbiás, a két jóbarát dödölle evésre csábítgatja a járókelőket!



Egy későbbi bejegyzésben ruházatot mutatok, melyeket itt fotóztam! Nézd meg azt is, megéri!
Megtalálsz a Facebookon is, gyere, és légy vidékjáró!

Itt csatlakozhatsz a vidék szeretők csapatához!



Üdvözlettel:Gitta








Nincsenek megjegyzések: