2012. július 28., szombat

Hagymák betakarítva

A minap eszembe jutott az a régi reklám, amelyben a paraszt bácsika-akit ha jól emlékszem Forgács Gábor játszott-bemenvén a nagyvárosba, egy háztartási gépeket árusító boltban megkérdezi: Mit lehet ezzel csinálni? Betakarítani? Nem! Kitakarítani!- volt a válasz, a nyilvánvaló takarítógép uán történő érdeklődésre.
No, ez többször is felidéződik bennem; akkor is amikor a "parasztész" józanságát firtatják/juk, vagyis nyilván a bácsika is magából kiindulva, az általa gyakorolt tevékenységgel hozta összefüggésbe a számára ismeretlen ketyerét. És akkor is eszembe jut ez a mondat, ha a betakarítás szót meghallom, vagy ha valaki megkérdezi bármivel kapcsolatban: Mi lehet ezzel csinálni? Magamban szoktam dünnyögni: Hát betakarítani!:))
Biztos valami berögzültség ez nálam, mert akár el is felejthettem volna ezt a reklámot, de mégis életben tartom...
Ennyit a reklámtörténet és a terményeink betakarításának összefüggéseiről. Mint látjátok, gyakorlatilag nulla az összefüggés:-)))

Komolyra fordítva szót, kiszedtük a hagymát, egy igen jó évet mondhatunk el hagymák terén, kivéve a fokinkat, mert az igen cseppecske maradt.
Ami szebb és fonható, megpróbáltuk befonni, de olyan hirtelen száradt le, hogy leszakadozik róla a szár. Így inkább nem kisérletezünk vele. Ha esetleg mégis sikerül még, megpróbálom lefotózni a folyamatot. Azért, mert szerintem csak könnyűnek tűnik, de nem az! Én még mai napig bénázok vele, és időnkét szét megy a fonatom. Nem elég a hagyományos fonásokat ismerni, a hagymát is tudni kell kezelni közben. És persze nem mindegy, hogy tesszük azt.


Vöröshagyma betakarítás közben
A szárát kézzel, vagy késsel levágjuk, a fejtől kb.2 cmre, amikor már száraz. Előtte, kiszedés után kiterítve szárítjuk, szellős helyen. A hagyma alsórészén levő szőröket is lecsippentjük.





rövidke fonatok
Hasonlóan meg kell tisztítani, mint vörös társát, de a szárát, ha egy mód van rá, nem szoktuk levágni, a fonat készítése miatt.


Nemsokára itt a paradicsom befőzés ideje is, de előtte még szedtünk piacra egy keveset. Anyukám "kispiacos" öreg motoros, mindig visz valamit. Az  a modernebb típusú fiatalos nagymama küllemű, gördülő szandálban rójja a köröket a picon:-) Tényleg szeret járni, ez amolyan hobbi nála...Egyébként régen én is jártam, és később a férjemmel is mentünk még nagybani piacra is. De nekünk ez már a múlt!
Piacra készült rekesz



Már kikerült a kertünkből a zöldbab, borsó(nem vetjük újra) és a tök-félék(tönkre is mentek sajnos). Répa, zöldség, krumpli, kukorica, karós paradicsom van még hátra. A szokásos időhiányunk miatt jó pár dolog anyukámnál éldegél, fóliában, vagy szabadföldben.

Végül a "kisvidéki"-ről is álljon itt egy kép, aki most ismerkedik a anyafölddel!.-))







Jó betakarítást nektek is!

Üdvözlettel:Gitta!

Ha szereted a vidéki kalandokat, és szívesen nézegetsz vidéki élettel kapcsolatos képeket, akkor jó helyen jársz!


Megtalálsz a Facebookon is, ahol még több képet mutatok neked itthonról, és más szép vidékekről, vidéki otthonokról! Csatlakozz most! Itt megteheted!


Nincsenek megjegyzések: