2012. április 23., hétfő

Vidéki báj a konyhában

A kredenc régi falusi konyhák kedvelt darabja. Nem elsősorban esztétikai élményt nyújtott, hanem a praktikum volt elsődleges feladata. Tárolásra használták, és használják ma is, de mára felértékelődött az esztétikai funkciója is.
Benne lehet rendezgetni megörökölt, talált, vagy éppen vásárolt réges-régi tárgyainkat, amelyek illenek a kredenc stílusához. Nem elhanyagolható a színvilág sem, melyet meghonosítunk konyhánkban, illetve a tárgyak mintázata, esetleg nemzetisége. A régi népi használati tárgyak mellett sokan választják a Sweet Home Sweet tárgyi világát, ami inkább country életérzést sugall szerintem. De jól megférnek egymás mellett! Sok szép tárgyunk kis helyen is elfér, mondhatnánk, mert a kredencek befogadnak ám mindent!

A kredencek -konyhaszekrények-nagyszüleink idejében egészen máshogyan néztek ki, mint mai testvéreik. Nem fúrták falra őket, nem volt alsó sor, felső sor, különböző elemek millió variánsa. Fából készültek, kézzel, elég nagyok voltak, és nehezek. Volt üvegvitrines, mintás üveggel, vagy hosszúkás üveglapokból álló üvegbetétes,(a képen is látszik a felsőrész szélén) vagy üveg nélküli. Közepén nyitott, vagy zárt, nyitott polcos, vagy ajtókkal felszerelt. Az ajtók is lehettek üvegesek, vagy zártak.
A beépítés kezdetleges módját a gyúródeszka "beépítése" jelentette, amelyet egy ügyes mozdulattal be lehetett tolni középen a szekrénytestbe.  Kis fiókok, kis tárolók változatos módozati kerültek ki a mesterek kezei alól.

Alább felújításra váró konyhaszekrényt mutatok, illetve hozzátartozó ülőpadot, amely ülőrésze tároló funkciót is ellát. Ez utóbbi mai napig használatban van.


Nagyszüleim régi konyhaszekrénye felújításra vár
saját kép
Ma is használatban, hibátlan szerkezet, stabilitás jellemzi!
saját kép

Most pedig jöhet egy kis csemege! Nézzük, mi fér egy kredencbe!



Régi porcelánok, ízléses horgolt polcterítővel



Ez inkább country, de esztétikus. Egy családból válogatott elemekkel díszit.









Látható, hogy jól megférnek egymás mellett a polcon





Más színekkel is gyönyörűség!


Ezek a kredencek örök darabok, amit beleteszünk szintén! Választásaink rólunk szólnak; a formák, színek meghatározzák lakásunk hangulatát. És ne felejtsük el, hogy ezek a darabok nem csak díszek lehetnek, ezeket naponta használhatjuk. Egy reggeli tea, kávé a verandán, teraszon, vagy a konyhánkban máris bearanyozza napunkat! Használjuk bátran őket, ha megfelelő állapotban vannak, ha nem, akkor megtisztogatva tegyük biztos helyre, ahol tovább élhetnek velünk, díszíthetik otthonunkat!

Még több képet mutatok neked itt!


Ha tetszett a bejegyzés, látogass meg újra!
Ha érdekel a vidéki élet, ha benned is rejtőzik egy vidéki lélek, akkor légy rendszeres olvasóm, és csatlakozz facebook közösségünkhöz! Ezt megteheted itt!


Nincsenek megjegyzések: