2012. április 2., hétfő

Komód felújítás röviden


Ha tavasz, akkor felújítás! Nézzünk szét, mit lehet otthon megújítani, átalakítani.

Mi "újítók" keressük, kutatjuk a szebbnél-szebb falusi enteriőröket, lakásbelsőket, szép házakat, kerteket csodálunk meg újságokban, vagy éppen kirándulásaink, nyaralásaink alkalmával. Fényképezünk, és hazahozzuk az ötleteket. De vajon mi történik ezekkel a tervekkel?
Legtöbbször semmi. Elszáll az ihlet, elmegy a vállalkozó kedv, nem marad rá időnk, vagy pénzünk. Rájövünk, hogy túl nagy fába vágtuk a fejszénket, meghaladja képességeinket a vágott külcsín.
De tényleg így van?
Először is nézzünk szét otthon. Valóban mit is akartunk ? A felhasználandó alapanyagok megtalálhatóak a környezetünkben?
Illene oda a vágyott tárgy, anyag?
Mire van/lesz szükségünk az előállításához? Hozzáférhetőek ezek számomra?
Vannak eszközeim, szerszámaim?
Ha igen, keressünk olyat, vagy hasonlót,amit szeretnénk, de ami már készen van, adott. Például, lehet hogy nagyon tetszik egy falusi konyhabútor mediterrán stílusban, de nekünk „csak” nagymamánk ütött-kopott zománcozott kaszlija, sifonérja, bútora áll rendelkezésünkre. Ha így van, nyert ügyünk van. Ezt felújítva akár mediterrán stílusban, akár egyszerű méhviaszolással, lazúrozással természetes hatást érhetünk el, és megmenthetjük a kamrában őrzött régi családi örökségeket. Ezeket a tárgyakat azonban nem egyszerű a mai lakásokba beilleszteni. Mivel sokan későn jövünk rá arra, hogy mi tetszik nekünk, és már van egy berendezetett lakásbelsőnk, ráadásul ezek a tárgyak, bútorok nem is kicsik minden esetben. Mi tegyünk hát?

Nem kell az egész lakást kicserélni, a legtöbb család nem is tehetné ezt meg.
Egyszerű dolgokra gondoljunk: türelemmel újítgassuk a garázsban, nyáron az udvaron. Adjunk lehetőséget a bútornak a teljes regenerálódásra. Szellőzzön, pihenjen új kabátjában. Vess le a régit, de ne dobja el… Érdemes napokat, esetleg heteket várni, mielőtt belevetjük magunkat a felújításba, mivel sokszor naponta változik az elképzelésünk. Hagyjuk érni az ötletet, és az anyagot is. Így lesz zamatos, illatos, és hangulatos!

Komód felújítása röviden
Én, egy régi zöldre zománcozott komódot újítottam fel néhány éve. A komódot többször átkentem kromofággal, mert körülbelül 5-6 réteg zománc volt rajta. Azért ennyi, mert megjárta A II. VILÁGHÁBORÚT, és akkoriban a nagyszüleim a zománcot tartották a legtartósabbnak. Megjegyzem, nem is volt a fa elbarnulva, szinte fehér volt, így én kedvemre színezhettem azt:-)
A tisztítás után csiszoltuk legalább három napon át, kézzel, géppel, ahogy bírtuk erővel.
Aztán a lazúrozás mellett döntöttünk, és három réteg után ilyen lett:



csiszolás után

festés után

Az eredetiről sajnos annó nem készült kép...

Lehet, hogy nem profi, de nekünk tetszik.

A polcokat teljesen ki kellett cserélnünk, egyszerű falapot tettünk bele, illetve a két fiókot is újra kellett "deszkázni". Ezt csak laminált parketta maradékból tudtuk kivitelezni. Így néz ki:


fiók alja alulról
fiók előlről
fiók felülről


A fiókgombok viszont az eredetik, nem kellett csak megtisztítani.
Közben kitalálhatjuk, hová tesszük majd szerzeményünket. Meglévő enteriőrökben keressük meg az a helyet, ahol leginkább érvényesülni tud. Ahol lecserélhető a korábbi elem. Például a régi komódot beilleszthetünk cipősszekrénynek. Tehát meglévő műbútorunkat cseréjük le így. Vigyük, ha még férJa garázsba azt, ott is jó szolgálatot tehet, vagy a padláson is tehetünk rá /bele ritkán használt dolgokat.

Hasonló bútorok felújítása nem lehetetlen, csak nagyon időigényes munka. A fázisok pedig nem megspórolhatóak!! Nem érdemes.


A tárgyaink egy kicsit mi magunk is vagyunk. A túlzott ragaszkodás persze nem mindig egészséges, de néhány dolog mindenki életében van, amelyről soha nem tudna lemondani. Nekem ilyenek a mamám bútorai.

Neked milyen fontos tárgyaid vannak?
Írd meg nekünk!


Ha tetszik a bejegyzés, látogass meg újra. Ha szeretnél többet tudni a vidéki életről, vagy benned is lakik egy vidéki lélek, csatlakozz facebook közösségünkhöz. Ezt megteheted itt.

Nincsenek megjegyzések: